Nieuws

Lenen op 30 jaar

Door hogere rentevoeten kiezen steeds meer mensen ervoor om een hypothecaire lening over een langere termijn af te sluiten voor hun woning. Waar men vroeger meestal tussen de 20 en 25 jaar leende, is er nu een trend naar leningen met een looptijd van 30 jaar. Steeds meer banken bieden deze optie aan, maar wat zijn de voor- en nadelen van het lenen op een langere termijn?
Als je nu een woonkrediet op 25 jaar afsluit voor 80% van het aankoopbedrag, betaal je volgens de rentebarometer van Immotheker Finotheker een vaste rentevoet van 3,21%. Dit is bijna 2 procentpunten hoger dan enkele jaren geleden, waardoor de totale maandelijkse aflossing voor sommige jonge kopers te hoog is geworden. Bij elke procent rentestijging vermindert je leencapaciteit met 10%, wat betekent dat je met hetzelfde inkomen minder kunt lenen.

€200.000 lenen op 30 jaar
Belgen lenen ieder jaar steeds meer voor hun koopwoning, volgens de berekeningen van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK). In 2024 leende de gemiddelde Belg €193.834 van de bank voor een woning. Dit bedrag stijgt jaarlijks met gemiddeld €10.000.

Voordelen van een hypotheek van 30 jaar
1. Lagere maandelijkse aflossingen
Een langere looptijd betekent dat het totale geleende bedrag over een langere periode wordt gespreid, waardoor het maandelijks te betalen bedrag betaalbaarder is voor starters of alleenstaanden.

2. Meer financiële ademruimte
Een lagere maandelijkse aflossing geeft je als eigenaar meer financiële ademruimte, waardoor je meer geld kunt overhouden voor andere uitgaven of om te sparen. Dit kan nuttig zijn in onzekere economische tijden of wanneer er onverwachte kosten optreden, zoals medische uitgaven of onderhoudswerken.

3. Mogelijkheid om een duurder huis te kopen
Een lagere afbetaling zorgt ervoor dat je ook naar iets duurdere huizen of appartementen kunt kijken, afhankelijk van wat je noden zijn in een woning.

Nadelen van lenen op 30 jaar
1. Hogere totale rente
Hoewel de maandelijkse betalingen lager zijn, betekent een langere looptijd dat je uiteindelijk meer rente aan de bank zult betalen. Dit maakt de lening op de lange termijn duurder. Zelfs een kleine renteverhoging kan aanzienlijke extra kosten met zich meebrengen over een periode van 30 jaar.

2. Langere schuldperiode
Een lening van 30 jaar betekent dat je langer aan schulden gebonden bent. Dit kan een belemmering vormen voor andere financiële doelen, zoals pensioenplanning of investeringen. Bovendien kan het emotioneel belastend zijn om te weten dat je nog jarenlang maandelijkse betalingen moet doen.

3. Rentevariabiliteit risico
Bij leningen met een variabele rente kan een lange looptijd betekenen dat je blootgesteld bent aan meer rentewijzigingen gedurende de looptijd van de lening. Als de rente stijgt, kunnen je maandelijkse betalingen aanzienlijk toenemen, wat je financiële situatie onder druk kan zetten.

 

 

 

Bron: https://www.spotto.be/